اسپانیا قول ممنوعیت کامل ویزاهای طلایی را داده است - اما یک کشور برنامه خود را دوباره معرفی میکند
ویزاهای طلایی امکان اقامت را در صورتی که در یک کشور سرمایهگذاری کنید، فراهم میکند.
حقوق نشر: Getty از طریق Canva
نویسنده: Euronews Travel با AP
منتشر شده در 25/07/2024 - 10:00 GMT+2 • بهروزرسانی در 26/07/2024 - 14:34
اتحادیه اروپا از ویزاهای طلایی دوری میکند - اما یک کشور برنامه خود را دوباره معرفی میکند.
دریافت حق زندگی و کار در یک کشور دیگر میتواند فرآیندی طولانی و دشوار باشد. اما همیشه برای کسانی که پول دارند اینگونه نیست.
ویزاهای طلایی فرصتی برای افراد ثروتمند فراهم میکند تا اساساً حق اقامت را بخرند - گاهی اوقات حتی بدون نیاز به زندگی در آن کشور.
محبوبیت آنها در اتحادیه اروپا در حال افزایش است زیرا افراد به دنبال دوری از تصمیمات سیاسی مانند برگزیت هستند که ممکن است حقوق آنها را محدود کند.
با وجود محیط سیاسی و اجتماعی ناآرام در آمریکا در سالهای اخیر، پیشبینی میشود که درخواستهای ویزای طلایی از آمریکاییها نیز افزایش یابد.
اما ویزاهای طلایی اکنون به تدریج در سراسر اروپا در حال کاهش هستند. پرتغال برنامه خود را در اکتبر اصلاح کرد و سرمایهگذاری در املاک و مستغلات را به عنوان مبنایی برای درخواستهای ویزای طلایی حذف کرد به امید کاهش احتکار ملک.
هلند نیز در ژانویه 2024 برنامه ویزای طلایی خود را پایان داد.
اوایل امسال، اسپانیا نیز اعلام کرد که ویزاهای طلایی را برای کسانی که در املاک و مستغلات سرمایهگذاری میکنند لغو خواهد کرد - اما این وعده هنوز به تحقق نپیوسته است. این هفته، زمانی که دولت اعلام کرد قصد دارد ویزا را برای انواع سرمایهگذاریها لغو کند، پیشرفت به این وعده اشاره شد.
ویزاهای طلایی دقیقاً چیستند؟
برنامههای اقامت از طریق سرمایهگذاری، که به عنوان ویزاهای طلایی شناخته میشوند، به افراد امکان میدهند تا با خرید خانه در یک کشور یا انجام یک سرمایهگذاری بزرگ یا اهدا، اجازه اقامت آن کشور را دریافت کنند.
هر متقاضی باید بالای ۱۸ سال باشد، سابقه کیفری پاک داشته باشد و توانایی مالی برای انجام سرمایهگذاری مورد نیاز را داشته باشد.
همچنین پاسپورتهای طلایی وجود دارند که به طور رسمی به عنوان برنامههای شهروندی از طریق سرمایهگذاری شناخته میشوند و به خارجیها امکان میدهند با استفاده از همان روشها شهروندی کسب کنند.
برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا، این امر به معنای دسترسی به بسیاری از مزایای اقامت در اتحادیه، از جمله حرکت آزاد بین کشورهای عضو است.
چرا اتحادیه اروپا مخالف ویزاها و پاسپورتهای طلایی است؟
در سال 2022، کمیسیون اروپا از دولتهای اتحادیه خواست تا فروش شهروندی به سرمایهگذاران را متوقف کنند.
اگرچه این موضوع متفاوت از ویزاهای طلایی است که اقامت دائمی را به جای شهروندی ارائه میدهند، اما این درخواست به عنوان بخشی از تلاشی برای برخورد با این صنعت چند میلیارد یورویی مطرح شد. به دنبال جنگ اوکراین، نگرانیهایی وجود داشت که این برنامهها میتوانند یک ریسک امنیتی باشند.
بروکسل همچنین از کشورها خواست تا بررسی کنند که آیا افراد تحریم شده به دلیل جنگ دارای پاسپورت یا ویزای طلایی هستند که صادر کردهاند یا خیر.
اتحادیه اروپا در گذشته نیز اعلام کرده بود که این نوع برنامهها یک ریسک برای امنیت، شفافیت و ارزشهایی که پروژه اتحادیه اروپا را تقویت میکنند، محسوب میشوند.
در اکتبر 2022، کمیسیون اروپا از آلبانی خواست تا از توسعه برنامه شهروندی برای سرمایهگذاران (پاسپورتهای طلایی) خودداری کند. این برنامه ممکن است خطراتی از نظر امنیت، پولشویی، فرار مالیاتی، تأمین مالی تروریسم، فساد و نفوذ توسط جنایت سازمانیافته داشته باشد و با هنجارهای اتحادیه اروپا ناسازگار باشد. آلبانی از آن زمان برنامه معرفی ویزای طلایی را متوقف کرده است.
تهدیدات از خارج از اتحادیه اروپا
در اکتبر 2022، کمیسیون اروپا پیشنهاد تعلیق توافقنامه معافیت ویزا با وانواتو را به دلیل خطرات پاسپورت طلایی داد. این امر به این دلیل بود که برنامه به شهروندان کشورهای ثالث امکان میداد تا تابعیت وانواتو را به دست آورند که سپس به آنها امکان دسترسی بدون ویزا به کشورهای منطقه شنگن را میداد.
کدام کشورها برنامههای ویزای طلایی خود را حذف کردهاند؟
در فوریه 2022، دولت بریتانیا برنامه ویزای طلایی خود را که به شهروندان ثروتمند خارجی اجازه میداد در این کشور اقامت کنند در ازای آوردن بخشی از ثروتشان، لغو کرد. این تصمیم به عنوان بخشی از تلاش برای مبارزه با پولهای کثیف از روسیه گرفته شد.
در فوریه 2023، ایرلند نیز برنامه ویزای طلایی خود - برنامه مهاجرتی سرمایهگذار - را که اقامت ایرلندی را در ازای اهدا ۵۰۰,۰۰۰ یورو یا سرمایهگذاری سالانه ۱ میلیون یورو برای سه سال در کشور ارائه میداد، لغو کرد.
ایرلند در مارس 2022 برنامه را برای شهروندان روسی به عنوان بخشی از تحریمهای اعمال شده بر کشور برای تجاوز به اوکراین، متوقف کرده بود. در ماه بعد، پارلمان اروپا هشدار داد که این برنامه به سوءاستفاده مالیاتی آسیبپذیر است. تصمیم نهایی برای پایان دادن به برنامه نتیجه گزارشهای بینالمللی مختلف و بررسیهای داخلی بود.
کدام کشورهای اتحادیه اروپا هنوز ویزای طلایی ارائه میدهند و چه شرایطی دارند؟
تنها چند کشور همچنان پاسپورتهای طلایی را در اتحادیه اروپا ارائه میدهند. یکی از این کشورها مالت است. در اینجا حداقل مبلغ سرمایهگذاری از ۶۹۰,۰۰۰ یورو شروع میشود و امکان شهروندی بین ۱۲ تا ۳۶ ماه را فراهم میکند.
بسیاری از کشورها هنوز برنامههای ویزای طلایی ارائه میدهند. در اینجا چند نمونه از هزینههای مورد نیاز برای اقامت از طریق سرمایهگذاری در این کشورها آورده شده است.
آیا اسپانیا هنوز ویزای طلایی ارائه میدهد؟
اسپانیا برنامه اقامت از طریق سرمایهگذاری خود را در سال 2013 راهاندازی کرد. این برنامه به افراد ثروتمند خارج از اتحادیه اروپا اجازه میداد با سرمایهگذاری بیش از ۵۰۰,۰۰۰ یورو در املاک و مستغلات یا برخی انواع کسب و کار، اجازه اقامت بگیرند.
اما در آوریل، دولت این کشور گفت که قصد دارد مسیر املاک و مستغلات را لغو کند - که ۹۴ درصد از درخواستها را تشکیل میدهد - تا فشار بر بازار مسکن کاهش یابد.
نخست وزیر سوسیالیست پدرو سانچز گفت که این اصلاحات بخشی از تلاش دولت ائتلافی اقلیت او برای تبدیل مسکن به “یک حق، نه یک کسب و کار سوداگرانه” است.
اما بیش از سه ماه پس از اعلام اولیه، ویزاها هنوز برای متقاضیان باز است و این امر انتقاداتی را از سوی اعضای حزب سومار که با حزب سوسیالیست در ائتلاف حکومتی هستند، برانگیخته است.
به گفته RTVE، گزارشهای پخش شده از سوی تلویزیون دولتی اسپانیا، پس از اعلام برنامه اسپانیا برای پایان دادن به ویزای طلایی، سرمایهگذاران چینی به خرید ملک در این کشور هجوم آوردهاند.
این ویزا همچنین میتواند از طریق راهاندازی برخی انواع کسب و کارها در اسپانیا، داشتن سهام شرکتی یا سپردههای بانکی با حداقل ارزش ۱ میلیون یورو در موسسات مالی اسپانیایی یا سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی به حداقل ۲ میلیون یورو به دست آید.
برنامه ویزای طلایی مجارستان
مجارستان برخلاف روند، اعلام کرده است که قصد دارد برنامه ویزای طلایی خود را در ۱ جولای 2024 دوباره معرفی کند، پس از اینکه در سال ۲۰۱۷ پایان یافت.
برنامه به اصطلاح "مهمان سرمایهگذار" (GIP) سه مسیر برای اقامت ارائه میدهد، از جمله از طریق سرمایهگذاری در املاک و مستغلات (حداقل ۲۵۰,۰۰۰ یورو)، خرید یک ملک مسکونی (حداقل ۵۰۰,۰۰۰ یورو) یا اهدا حداقل ۱ میلیون یورو به یک مؤسسه آموزش عالی در کشور.
ویزا به همسر و فرزندان وابسته متقاضی نیز اعطا میشود و امکان سفر بدون ویزا در اتحادیه اروپا را فراهم میکند.
برنامه ویزای طلایی ایتالیا
ایتالیا یکی دیگر از مقصدهای محبوب برای افرادی است که به دنبال اقامت از طریق سرمایهگذاری هستند. برنامه ویزای طلایی این کشور که در سال ۲۰۱۷ معرفی شد، به شهروندان غیر اتحادیه اروپا اجازه میدهد در ازای سرمایهگذاری در ایتالیا اجازه اقامت دو ساله دریافت کنند.
حداقل مبلغ سرمایهگذاری در اینجا ۲۵۰,۰۰۰ یورو است که باید از طریق یک شرکت محدود ایتالیایی انجام شود. افرادی که این ویزا را دارند میتوانند خانواده خود را نیز در درخواست خود وارد کنند و از رژیم مالیاتی ویژه بهرهمند شوند.
زمانی که افرادی که از این برنامه استفاده میکنند، ده سال در ایتالیا زندگی کنند، میتوانند واجد شرایط شهروندی شوند.
برنامه ویزای طلایی یونان
یونان ویزای طلایی ارائه میدهد، با یکی از سریعترین فرآیندها برای دریافت اقامت. خارجیهای واجد شرایط میتوانند ظرف ۶۰ روز پس از درخواست اجازه اقامت دریافت کنند.
این کشور یکی از کمترین آستانههای سرمایهگذاری را داشت، تنها با ۲۵۰,۰۰۰ یورو برای خرید ملک در کشور. اما این کشور قصد دارد این مبلغ را در مناطق با کمبود شدید مسکن مانند آتن، میکونوس و سانتورینی به ۸۰۰,۰۰۰ یورو افزایش دهد.
در جاهای دیگر، این مبلغ تنها به ۴۰۰,۰۰۰ یورو افزایش خواهد یافت تا سرمایهگذاری در مکانهای بیشتری تشویق شود. تغییرات انتظار میرود در پایان آگوست 2024 اجرایی شوند.
دارندگان ویزای طلایی برای حفظ ویزای خود نیازی به اقامت در یونان ندارند.
تا پایان سال ۲۰۲۱، این کشور ۹,۵۰۰ درخواست برای این برنامههای اقامت از طریق سرمایهگذاری دریافت کرده است، یکی از بالاترین تعدادها در اروپا.
منبع:
دیدگاه خود را بنویسید